Vraag:
Snijplanken: wat zijn enkele algemene tips voor het kopen en gebruiken van een snijplank?
JYelton
2010-07-10 01:26:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb verschillende debatten gehoord over de verdiensten van houten versus synthetische snijplanken, en hun invloed op voedselveiligheid, mesranden en het gemak van schoonmaken en opslag.

Wat zijn de voor- en nadelen van de volgen en waarom?

  • Hout versus plastic of andere materialen
  • Invloed op voedselveiligheid en reinheid
  • Aankoopkosten
  • Invloed op mesrand en gebruiksgemak
Ik veronderstel dat het een Community Wiki zou kunnen zijn, maar ik denk dat het meest complete antwoord met geldige informatie als correct kan worden geselecteerd.
Voorgeschreven om het beste antwoord te zoeken in plaats van een discussie.
Ik denk dat dit een goede vraag is, hoewel het misschien nuttig zou zijn om de titel iets over hout versus plastic te hebben, aangezien dat voornamelijk is waar je het over hebt (in tegenstelling tot glazen of andere materiaalborden).
Dit zou beter kunnen worden opgesplitst in individuele vragen. Ik zou het als gesloten stemmen, maar ik heb nog niet genoeg rep.
Gewoon een opmerking, die dit na ongeveer 10 jaar weer doet herleven: [tests hebben aangetoond] (https://cooking.stackexchange.com/a/109280/85304) dat snijplanken van eindnerfhout, zoals vermeld in het geaccepteerde antwoord, niet het beste voor de snede van je messen.
Zeven antwoorden:
#1
+16
Joe
2010-07-12 05:01:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Naast het materiaal zelf zijn er nog veel andere factoren -

Oppervlak : er zijn gladde plastic snijplanken en er zijn ruwere. Ik geef de voorkeur aan de ruwere, omdat glad betekent dat alles overal wegglijdt en dat het gevaarlijk kan zijn. Plastic zal bij gebruik opruwen, maar sneden en inkepingen in plastic planken betekenen meer plaatsen voor ziektekiemen. Voor die dunne plastic snijmatten, ze zijn zo licht van gewicht dat je je zorgen hoeft te maken over zowel het verschuiven van het voedsel als het schuiven van de mat zelf.

Dikte : dat 'slagersblok' houten planken zien er geweldig uit, maar ik hou er niet van om twee redenen: ik ben klein en het verhoogt het oppervlak waar ik naar snij; ze zijn zwaarder, en ik vind het fijn dat ik mijn snijplank kan pakken om naar mijn fornuis te brengen, aangezien mijn snijgebied zich bij mijn gootsteen bevindt, niet bij mijn fornuis.

Grootte : Groot genoeg om de hoeveelheid voedsel te bevatten die u in één keer bereidt, en niet zo overdreven groot dat het lastig is om te verplaatsen / schoonmaken / etc. Ik hou van ongeveer 18 "x 24" (45 cm x 60 cm), maar als u koken voor één in een klein appartement, dat misschien een beetje groot is. (hoewel een van mijn appartementen klein genoeg was om een ​​groot bord te gebruiken, zodat ik de gootsteen kon overspannen, aangezien er misschien wel 75 cm aan aanrechtruimte was.

Dit alles gezegd zijnde - Ik gebruik hout voor alle groenten en plastic snijmatten voor vlees en gevogelte, alleen maar omdat het me tijd bespaart om alles tussen het snijden te ontsmetten. (Hoewel ik meestal probeer alle groenten eerst te snijden en dan het vlees, alleen om te bewaren over het schoonmaken van een mes).

Een deel van de klacht tegen hout is dat het erg moeilijk is om ziektekiemen eruit te krijgen als ze eenmaal in het hout komen, maar onderzoek heeft aangetoond dat als je het oppervlak schoonmaakt, het onwaarschijnlijk is dat houten snijplanken worden overgedragen ziektekiemen voor ander voedsel en een goed onderhouden houten snijplank zal zichzelf genezen en blijft in de loop van de tijd veilig, terwijl plastic niet zomaar kan worden weggeveegd zodra het door gebruik krassen begint te vertonen. Gebruik voor het reinigen van houten planken een halve citroen en grof zout (ik gebruik koosjer zout) en gebruik de gesneden kant om de plank te schrobben. Spoel af, laat het drogen en geef het om de paar maanden wat minerale olie van voedingskwaliteit, afhankelijk van hoe vochtig je gebied is. Als het er triest uitziet, kunt u het altijd schuren, opnieuw ontsmetten en opnieuw oliën.

wauw ... zout kan niet koosjer zijn?
@Joel - het is eigenlijk zout dat wordt gebruikt voor koosjer vlees - het is een grof zout, maar in vlokken, dus het kleeft goed aan vochtige items. Zie voor informatie over koshering: http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/82678/jewish/Koshering-Meat.htm
#2
+13
user73
2010-07-10 01:36:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik twee soorten snijplanken: hout en [zacht] plastic. Het plastic is voor vlees of iets anders dat een houten snijplank zou kunnen ruïneren. Hout is voor al het andere. Als je het kunt betalen, probeer dan een snijplank van eindnerfhout te kopen.

Bamboe is momenteel een populaire keuze (het is betaalbaar en duurzaam), maar ik heb er geen persoonlijke ervaring mee.

De meeste andere materialen, vooral glas, zullen uw messen kapot maken.

Je geeft een aantal uitstekende punten die worden versterkt wanneer ik met mijn kooklesinstructeur praat. Ik zou eraan willen toevoegen dat een houten plank (vooral een plank van mindere kwaliteit of een oude plank) poriën heeft die moeilijk schoon te maken zijn en hygiënische problemen kunnen veroorzaken bij gebruik met vlees. Bamboe is populair en duurzaam en ziet er naar mijn mening erg mooi uit in een keuken met houten kasten.
Ik las elders op de site (http://cooking.stackexchange.com/questions/618/best-chopping-board-material-for-meat) dat de poriën in houten platen precies de reden zijn waarom je * zou * willen gebruiken hout met vlees. Dit is duidelijk een kwestie van debat en het zou leuk zijn om te ontdekken of er feitelijke antwoorden bestaan ​​om het op te helderen.
@JYelton - overeengekomen. Ik zou graag wat echte feiten zien opduiken. Ik heb gehoord van betrouwbare bronnen (waaronder Alton Brown) dat vlees houten snijplanken zal aantasten. Ik heb ook gehoord (van een B & B-exploitant) dat slagersblokkades een groot probleem vormen voor de gezondheidsraad (om dezelfde reden).
Met betrekking tot houten snijplanken en vlees. Ik heb momenteel geen referenties, maar dit is mijn begrip. Vlees zal een houten snijplank bij normaal gebruik niet "bederven". Vlees er langdurig op laten zitten en het niet langdurig wassen wordt niet als normaal beschouwd. Om echter _volledig veilig_ (en enigszins paranoïde imo) te zijn, vereist het wassen van een snijplank een agressieve wasbeurt met zeer heet water, een agressieve / sterke reiniger, gedurende een "lange" periode. Dit staat gelijk aan een zeer harde behandeling van een houten snijplank.
#3
+7
Curry
2010-07-10 01:38:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gebruik geen glazen bord. Het maakt de rand van het mes bot en het voedsel dat je probeert te snijden, glijdt eerder weg dan op een houten / plastic plank.

Een goede tip, maar je gaat niet op alle punten van de vraag in.
@JYelton er is geen vereiste dat elk antwoord alle punten moet behandelen. Gedeeltelijke antwoorden zijn welkom.
@rumtscho Een gedeeltelijk antwoord kan niet worden gemarkeerd als het geaccepteerde antwoord, maar uw punt is aangenomen ... (tien jaar later.)
#4
+4
Chris
2010-09-04 17:50:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een ding dat niet wordt vermeld, zijn de voetjes / pads aan de onderkant van het bord. Borden zonder iets op de bodem behalve een plat oppervlak kunnen wegglijden. U kunt dit oplossen door rubberen voetjes of een vochtige handdoek toe te voegen, maar als u een nieuwe snijplank koopt, is het misschien de moeite waard om naar te kijken.

Bekijk ook de grootte van de plank in termen van uw gootsteen . Een groot bord is geweldig om op te koken, een groot bord is een pijn in mijn zij om schoon te maken, omdat het nauwelijks in de gootsteen past en er een zooitje van wordt door het schoon te maken.

#5
+1
Clay Nichols
2011-06-12 23:01:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat dacht je van iets aan de rand van het bord (zoals een zacht rubberen "hek", misschien 0,5 cm hoog) dat voorkomt dat het eten eraf valt. Ik realiseer me dat dit lastig is, want je wilt het hek niet "om te interfereren met het snijden. Maar ik word er gek van dat voedsel altijd van de rand valt (slechts een kleine hoeveelheid, maar genoeg om er een zooitje van te maken).

#6
+1
Jolenealaska
2013-09-30 12:15:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eén ding nog niet genoemd: voor een alledaags plastic bord is het geweldig om er een te hebben die net klein genoeg is om gemakkelijk in de vaatwasser te passen - elke keer weer gemakkelijk en perfect schoon te maken.

#7
  0
NBenatar
2010-09-04 18:46:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn selectie bestaat uit:

Bamboe voor groenten voor algemeen gebruik, kleine stukjes vlees (bijv. plakjes spek), ik snij er ook af en toe vlees op - het is glad en sappen enz. lopen er direct vanaf. Plastic voor als ik meerdere gerechten onderweg heb of heel veel groenten en ook vlees en vis Hout voor brood, kaas en gekookt vlees - Het ziet er leuk uit als ik kaasplankjes of antipasti serveer Ik heb een glas maar gebruik alleen het is niet alleen een warmtemat, maar maakt ook een vreselijk geluid als je erop moet snijden.

Ik heb een eindnerfhouten plank die is ontworpen voor vlees (hij heeft een groef rond de buiten voor het verzamelen van sappen). Maar ik vind het te groot, zwaar en moeilijk schoon te maken om echt te gebruiken - irritant genoeg was het ook mijn duurste.

Ik ken mensen die granieten werkbladen hebben en geen plank gebruiken - Dit is net zo erg als glas en zullen je messen ook bot maken.

Houten planken kunnen ook sap absorberen - dus als je regelmatig uien, knoflook of "stinkende" dingen snijdt, kan je plank, en dus andere dingen die je erop snijdt, oppakken de geur.

Hout is ook vervelend om te onderhouden - het moet af en toe worden geolied en gedesinfecteerd.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...