Vraag:
Kun je een mes goed slijpen door een ander mes te gebruiken?
Curry
2010-07-10 00:51:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik herinner me dat ik dit in films zag. Kan het het staal van de arme man worden genoemd?

Zes antwoorden:
#1
+26
hobodave
2010-07-10 00:54:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Absoluut niet. Een aanzetstaal is aanzienlijk harder dan het lemmet van een mes en is speciaal getextureerd om te honen.

Door twee messen tegen elkaar te wrijven, is de kans groter dat de lemmeten bot worden of knikken dan iets anders.

Het lemmet van een mes mag nooit iets harder aanraken dan een houten snijplank. Geen glas, geen graniet, en zeker geen staal (behalve voor honen / slijpen).

Maakt het echt uit of je de rug van een van de messen knipt? Waarom is de hardheid van de slijpsteen eigenlijk van belang; je gebruikt het niet om materiaal te verwijderen / te slijpen, alleen om de braam van het mes recht te vouwen.
#2
+8
Joe
2010-07-10 01:12:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou het niet aanbevelen - het is mogelijk, maar ik denk dat het meer voor de show is dan voor iets anders. Ze trekken eigenlijk de rand van het ene mes tegen de achterkant van het andere.

Mijn moeder gebruikte altijd de onderkant van een bord om te slijpen (scherpen)? haar messen. De borden waren van geglazuurd steengoed, maar de bodem was ongeglazuurd. We hebben nooit een staal gehad dat ik me kan herinneren.

De meeste thuiskoks doen hun messen niet zoveel werk als professionele koks, en zijn waarschijnlijk niet zo agressief met hun messen, dus waarschijnlijk niet moeten net zo bezorgd zijn over het slijpen, zolang ze het advies van @ hobodave opvolgen ( geen glazen snijplanken!), zorg voor ze (laat ze niet in de metalen gootsteen vallen met glazen) en niet Ik hack geen botten.

#3
+6
Chef
2011-01-10 22:13:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

je kunt een mes alleen slijpen tegen iets dat harder is dan zichzelf. staal op staal is niet zo'n goed idee, de randen zijn zo dun dat je de snede beschadigt.

keramiek (zoals platen), glas en steen zijn allemaal harder dan je mes, maar moeilijk te gebruiken als slijptool (hoewel het kan)

ik zal bevestigen dat thuiskoks hun messen niet zo vaak straffen door correct gebruik als professionele koks, maar ze zullen nog steeds moeten slijpen hun messen uiteindelijk. door te slijpen blijft het mes in de tussentijd "scherp" en wordt een bot mes weer scherp. het is wanneer je een mes slijpt en het is niet langer scherp dan dat je het mes goed opnieuw moet laten slijpen - geen gemakkelijke taak. (en een ander onderwerp)

koop een staal en leer het te gebruiken. het is een van de meest waardevolle vaardigheden in de keuken (en onderbenut). het hoeft niet eens duur te zijn, zelfs een staal van $ 20 kan wonderen doen bij een mes van $ 150.

OPMERKING: zelfs een fabrieksrand kan scherper worden gemaakt door zorgvuldige slijp- / hoontechnieken.

#4
+3
bodgesoc
2017-07-25 20:53:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jaren nadat de vraag werd gesteld, maar eigenlijk kun je een mes slijpen op de achterkant van een ander mes. Ik heb dit zelfs geleerd van een chef toen ik als kok werkte. Maar je slijpt geen scherpe rand aan het mes, je polijst een lichte braam. Dit lijkt veel meer op de manier waarop u een rand op een kastschraper plaatst, maar met de braam uitgelijnd met het blad in plaats van in een rechte hoek. https://en.wikipedia.org/wiki/Card_scraper (ik ben er vrij zeker van dat een aanzetstaal ook zo werkt, ze hebben geen echte snijgereedschapsgeometrie)

'Maar je slijpt geen scherpe rand aan het mes, je polijst een lichte braam.' Dit is de definitie van honen en het doel van een aanzetstaal.
#5
  0
Jax
2018-06-25 20:04:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Echt niet !! je mag nooit mes op mes gebruiken. leer jezelf op de Rockwell-schaal. U beschadigt uw mes, geen echte chef-kok zal ooit zijn dure koksmessen slijpen met een ander mes

#6
  0
Kital
2018-09-14 20:03:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het kan zeker worden gedaan als je eraan gewend bent, vooral als je je mes hebt geslepen en de hoek kent. Ik slijp mijn messen altijd op andere messen. Ik heb een stevig stalen koksmes (daarmee bedoel ik geen plastic / houten handvat) dat erg hard is, 0 elastisch, en ik slijp regelmatig de rest van de messen erop (meestal kleiner). Door dat te doen houd ik eigenlijk dat mes net zo goed als alle anderen vlijmscherp.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...