Vraag:
Een keer per maand koken
Dinah
2010-07-10 01:07:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb gehoord van "eens per maand koken" of "koken in de vriezer", waarbij je in feite een dag kookt en je vriezer vult met voedsel voor de volgende maand. Dit kan vooral van pas komen bij de voorbereiding op een baby. (Afhaalmaaltijden worden ECHT snel saai.)

Wat zijn enkele tips en / of bronnen voor eens per maand koken?

Bewerken : ik veronderstel dit hoeft niet per se een hele maand te koken. Het idee is om van tevoren in grote hoeveelheden te koken.

Stoofpot. Heel veel stoofpot ...
Voorraden zijn ook iets dat u maar één keer per maand wilt maken
@tobiw: We maken bouillon en vriezen het in ijsblokjesbakken of anders kunnen we het met een drukvat. Is er een andere opslagmethode waarnaar u verwijst en die onveilig is?
Deze opmerking is een reactie op een vlag: ik denk toevallig dat de hoge kwaliteit van de antwoorden hier niet rechtvaardigt om deze vraag om te zetten naar Community Wiki. Merk op dat als de vraag te veel 'ik ook'-antwoorden begint te verzamelen, deze automatisch wordt omgezet naar CW, en ik denk dat we tot die tijd kunnen wachten.
@Aaronut - Met recente SO-wijzigingen worden vragen niet langer automatisch geconverteerd naar CW. Dit is misschien een mooie historische vraag, maar ik weet niet zeker of het een modelvraag is voor SA vandaag.
Negen antwoorden:
#1
+29
Joe
2010-07-15 06:21:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jarenlang heb ik 'één keer per week' gekookt, wat het voordeel heeft dat ik niet veel vriesruimte nodig heb (wat ik niet had, met mijn onderbouw koelkast in het appartement). Een deel van de truc was iets koken dat met minimale inspanning op meerdere manieren kon worden gebruikt - een mix van gehakt, uien en paprika's kon worden omgezet in een pastasaus, Mexicaans eten, enz.

Tegenwoordig, Ik ga nog steeds niet helemaal tot het uiterste waar je het over hebt, maar ik zal dingen doen zoals veel meer maken dan ik weet dat ik het meteen ga gebruiken, en de rest invriezen - chili, zwarte bonensoep, bouillon , lasagne, enz. Als er kip in de aanbieding is, zal ik een grote partij pocheren, versnipperen en dan invriezen in diepvrieszakjes met ritssluiting. Ik kan er kippentaco's van maken in een paar minuten - ontdooien met wat water in een pan, kruiden toevoegen en koken tot het water grotendeels is afgekookt.

Nu, zoals in de afgelopen maanden, heb ik heeft veel maaltijden gemaakt voor het gezin van mijn broer terwijl zijn vrouw zwanger was van een tweeling. Enkele overwegingen:

 • containers : je hebt veel nodig voor een maand, vooral als je bijgerechten en dergelijke voorbereidt. Omdat ik lid was van Restaurant Depot, kon ik 2 rechthoekige aluminium containers van 1/4 lb kopen die normaal worden gebruikt voor ophaalverpakkingen. Natuurlijk moest ik een kist van 400 pakken ... als je een restaurant kent dat ze gebruikt, zou je kunnen vragen of ze je er een paar dozijn verkopen. U wilt iets dat goed afsluit, en u wilt ze vullen zodat er niet veel lucht meer in zit.
 • labelen : alle containers moeten worden gemarkeerd met wat erin zit (als je moet openen om te kijken, gaat het niet erg lang mee), de datum waarop het gemaakt is en eventueel opwarminstructies en / of ingrediëntenlijsten (zie hieronder). Mijn moeder gebruikte plakband om dingen te labelen, ik kreeg zojuist de deksels met papier aan de ene kant en aluminium aan de andere.
 • variatie : mijn schoonzus kreeg last van brandend maagzuur van sommige ingrediënten (tomaten, uien), wat betekende dat de items die ik had gemaakt niet zo goed werkten. (Ze was echter prima na de zwangerschap en maakte toen gebruik van de diners).

Een ding dat ik heb gehoord, maar zelf nooit heb gedaan, zijn mensen die een etentje hebben - zoiets als een koekjesruil voor de feestdagen - iedereen verzint een aantal ovenschotels of wat dan ook, en dan ontmoeten mensen elkaar en neemt iedereen een van de andere spullen mee naar huis. Dus als je erover nadenkt om dit te doen en andere mensen kent die dat misschien ook willen, kun je misschien wat extra variatie krijgen. (als je hun kookkunsten niet leuk vindt, zal het natuurlijk niet zo goed lukken).

... en nog een laatste gedachte - het zal niet helpen bij de voorbereiding van de baby, maar als ik dit normaal zou doen, zou ik overwegen om een ​​of twee recepten te maken, met batches voor elk 4-5 diners ... dus ik was aan het wankelen en hoefde geen hele dag (of weekend ) proberen om genoeg verschillende dingen te maken om een ​​hele maand afwisseling te hebben.

#2
+16
stephennmcdonald
2010-08-13 08:25:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik combineer Joe's antwoord een beetje met die van J Wynia bij mij thuis. We hebben een staande vriezer in de garage, dus gelukkig heb ik ruimte voor veel dingen :) Ik ben altijd een strategische klant geweest (kipfilet kost $ 1,49 deze week? Je kunt maar beter geloven dat ik 20 pond koop), dus de buitenvriezer heeft zichzelf al vele malen terugbetaald. We kregen de onze van een vriend die de zijne op Craigslist zou zetten, dus het was maar $ 100.

Als ik doordeweeks of in het weekend tijd heb om een ​​volledige maaltijd te bereiden, maak ik 3- 4x wat ik nodig heb. Als ik lasagne maak, maak ik 3 bakjes. Als ik rundergehakt maak voor taco's of slordige joes, dan maak ik 4 lbs. Als ik uien karameliseer, doe ik een zak van 5 pond. Chili en alle soepen of stoofschotels, een hele crock-pot of braadpan. Afhankelijk van wat ik bij de hand heb, sluit ik ze vacuüm of stop ik ze in een diepvrieszak of ziploc-container, natuurlijk gedateerd en gelabeld (het is verbazingwekkend hoe moeilijk sommige dingen kunnen zijn om iets te identificeren als ze bevroren zijn). Als je geen slowcooker (crockpot) hebt, koop er dan een! Je kunt er gewoon een hoop spullen in gooien en met een minimum aan gedoe heb je een grote maaltijd met veel restjes.

Als ik 3 extra maaltijden maak, twee keer per week, een maand lang, Ik heb voor 24 dagen aan maaltijden klaarstaan. Dat is mijn "rollende" voorraad volledige maaltijden.

Dan, op een zaterdag of zondag als ik tijd heb, gril ik 10 kipfilets, maak ik 2 Londense grillen, 2 varkenshaasjes - wat ik ook mag zijn in de stemming voor die week. Het belangrijkste om te onthouden is: als je 1 van iets gaat maken, hoeveel moeilijker wordt het dan om 5 of 10 te maken? Je hebt de spullen al klaar en de keuken is in gebruik!

Ik heb te allen tijde een voorraad gesneden en in blokjes gesneden uien en / of sjalotten, paprika, jalapenos, gesneden of gehakte knoflook en een zak voorraad (in ijsblokjesvorm) in mijn vriezer voor geïmproviseerde maaltijden.

Dus als ik een bijzonder moeilijke werkdag heb en laat thuiskom (of ik voel me gewoon lui), gebruik ik de kant-en-klare maaltijden; op een normale dag gebruik ik een combinatie van deze "onderdelen".

Vacuümafdichting is geweldig, want als je de avond ervoor vergeet iets te ontdooien, kun je de hele zak in een pan met kokend water op het fornuis gooien en het snel heet maken, en het dan afmaken in een pan afhankelijk van wat het is (indien gewenst). Bepaalde dingen kunnen heet en heerlijk zijn door ze te koken, zoals lasagne en soep.

Enkele voorbeelden uit de echte wereld uit mijn vriezer nu of in het recente verleden:

 • Hamburger vlees - taco's, zelfgemaakte hamburgerhulp, slordige joes. Ik heb al een paar kilo gekookt tacovlees en slordig Joe-vlees al ingevroren, en wat gewoon hamburgervlees gekookt voor hamburgerhulp of wat ik ook maar kan bedenken
 • Burgers - a levering van gemalen entrecote / chuckburgers en een voorraad gemalen kalkoenburgers. Ik bereid ook de pasteitjes voor en vries ongekookt in tussen lagen diepvriespapier voor een "verse" grill omdat ze snel en gemakkelijk zijn.
 • Chili - een paar soorten, elk gemaakt in de crockpot op laag gedurende 8 uur
 • Pastasaus - extreem gemakkelijk (en relatief goedkoop)
 • London Broil - gekookt en gesneden in dunne reepjes, voor sandwiches, wraps, salades, roerbakken, of gewoon op zichzelf koud of warm.
 • Kip - gegrild, hetzelfde gebruik als de London Broil
 • Kip - gepocheerd, voor kipsalade, kiptaco's, quesadilla's, roerbakken
 • Varkensvlees gebraden - gekookt in koekenpan met zelfgemaakte barbecue saus, vervolgens versnipperd en ingevroren, voor sandwiches met pulled pork
 • Lasagne - in individuele porties gesneden en vacuüm afgesloten om te koken zoals hierboven vermeld
 • Kip Parmezaanse kaas - ik maak dit meestal op dezelfde dag als de lasagne - en eet ze ook samen op - maar ik vries ze apart in om ze ook voor de lunch te pakken op weg naar mijn werk
 • Rijst en bonen - soms bevries ik afzonderlijk, soms mix ik ze door elkaar en vries ik zo in
 • Ovenschotels - ovenschotels zijn als magie, ze Ze zijn gemakkelijk te bereiden, ze vriezen heel goed in, combineren veel verschillende soorten voedsel en smaken vaak beter na het zitten. Stoofschotel met tonijn, stoofschotel met sperziebonen, stoofschotel met pasta met kip, de mogelijkheden hier zijn eindeloos.
 • Soepen - ingevroren in ziploc-containers. Net als bij stoofschotels kun je hier veel variatie krijgen. Vaak zal ik ze invriezen in ziploc-containers en ze vacuüm afsluiten als ze vast zijn, zodat ik de methode met kokend water kan gebruiken om snel te ontdooien.
 • Bevroren fruit - dit is niet echt voor maaltijdplanning noodzakelijkerwijs, maar het kan je zeker helpen in een mum van tijd - een snelle smoothie in de ochtend, een gezonde snack gedurende de dag, of zelfs om een ​​saus of marinade te maken voor het avondeten. Ik heb meestal wat bananen, in plakjes gesneden aardbeien, in plakjes gesneden perziken, bosbessen en druiven - plus wat er in het recente verleden in het seizoen was.

Een andere truc is het invriezen van ongekookte dingen met hun marinades. Als ik een varkenshaas koop, maak ik een snelle marinade en vries ik deze in de zak. Hetzelfde geldt voor vis, Londense grill, garnalen (ongepeld), kipfilets - eigenlijk alles. Als je ze eruit haalt om te ontdooien, marineren ze tegelijkertijd.

Ik kreeg vorig jaar twee geweldige boeken cadeau:

 • Fix, Freeze, Feast - geen afbeeldingen, maar veel eenvoudige recepten en volledige instructies voor zowel invriezen als opwarmen
 • Prevention's Low-Fat, Low-Cost Freezer Cookbook - dit boek is geweldig. Elke pagina heeft een zijbalk met keukentips (zoals het invriezen van kruiden), er is een intro van 18 pagina's met goede informatie over wat en hoe je in het algemeen kunt invriezen, en de recepten zijn opgesplitst in twee groepen: Voor de vriezer , maaltijden die u kookt en vervolgens invriest, en Uit de vriezer , maaltijden die gebruik maken van de "delen" die u eerder hebt ingevroren. Als bonus bevat elk recept je basisvoedingsinformatie zoals je zou vinden op verpakt voedsel in de winkel, evenals een geschatte kostprijs per portie!

Ten slotte ben ik het volledig eens met Joe's suggestie voor de dineruitwisseling. Ik doe eigenlijk minstens één keer per week een lunchpot met een vriend op het werk, en we gebruiken allebei onze zelfgemaakte diepvriesmaaltijden in plaats van iets speciaals te koken. Helpt absoluut de eentonigheid te doorbreken van alleen het eten van dingen die je kookt - die ben je al gewend!

#3
+7
BarrettJ
2010-07-10 01:20:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hoewel we over het algemeen geen maand van tevoren gaan, hebben we ontdekt dat een vacuümsysteem enorm nuttig is (we hebben net een voedselbesparende pomp van $ 20 en een paar vacuümzakken van Wal-Mart, niets bijzonders).

Toen gingen we naar Sam's club (waar we al lid van waren - kanttekening: als je een baby hebt, haal dan je formule daar, de Mark-spullen van het lid zijn verbazingwekkend goedkoop en precies hetzelfde als Enfamil, luiers zijn ook best goedkoop) en kocht 10 pond rundvlees, een stel kipfilets en wat varkenskarbonades. Vervolgens hebben we alles vacuüm gezogen en ingevroren.

Elke keer dat we iets maken, maken we ongeveer 3 keer zoveel als we kunnen eten en de rest vacuüm sealen. De restjes gaan meestal ongeveer een week weg voordat ze weg zijn.

+1 deden we vrijwel hetzelfde met ons eerste kind (behalve gewoon bevroren dingen; geen vacuümafdichting), en het was geweldig!
We zijn begonnen zonder vacuüm te sealen, maar sommige dingen zouden de vriezer verbranden. We kochten in eerste instantie de vacuumsealer om zaken als sla aan te pakken (aangezien we de speciale "vriezer vacuumsealer niet voor $ 150" kochten, dachten we niet dat het zou werken, maar het werkt inderdaad prima).
Ik heb ook een normale Foodsaver, geen speciale vriezer, en het lijkt goed voor ons te werken :) Absoluut de hoeveelheid vriezerverbranding aanzienlijk verminderd.
Het belangrijkste bij vriezerbranden is niet het vacuüm, maar de dikte (echt de dampondoorlaatbaarheid) van de vacuümzakken. Zak in Ziploc-stijl werkt prima als ze dik genoeg zijn.
#4
+4
J Wynia
2010-08-13 07:35:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat ik eigenlijk meer doe dan werkelijk als ik hele maaltijden in XYZ kook, is het van tevoren koken van gemeenschappelijke componenten.

Ik zal bijvoorbeeld een stapel uien in blokjes snijden, een hamburger bruin maken, versnipperd varkensvlees of kip maken, rode aardappelen voorkoken, bruine uien en knoflook in boter, blokjes en stukjes kipfilet bruin, enz. Vervolgens kan ik die componenten invriezen of koelen in afzonderlijke vacuümverpakte plastic zakken.

Als het tijd is om het avondeten te maken, kan ik wat losser mixen en matchen om maaltijden te bereiden, maar de bereidingstijd drastisch verkorten . De geraspte kip kan snel taco's, quesadilla's worden, een salade bedekken, een snelle soep helpen, enz.

Ik zorg er ook voor dat ik extra maak wanneer ik de grill aanmaak. Er ligt altijd een zak met bevroren hamburgers en een zak met snotapen in mijn vriezer, die zorgen voor snelle lunches, enz. De grill is al heet, dus ik maak gewoon veel meer dan we nodig hebben en vries de rest in.

#5
+3
Dinah
2010-07-15 06:33:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ideeën, inclusief inblikken (die geen ruimte in de vriezer in beslag nemen):

http://jessica.mcrackan.com/2010/05/baby-preparation.html

#6
+2
BillN
2010-07-10 01:39:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bedenk hoe je het eten gaat opwarmen. Sommige voedingsmiddelen worden prima opgewarmd in de magnetron, zoals soepen, stoofschotels en sommige soorten vlees. Anderen moeten in de oven worden verwarmd, zoals pizza. Er zijn vacuümzakken die kookbaar zijn voor pasta's en groenten.

#7
+2
user897
2010-07-19 16:46:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gumbo wordt aanbevolen als u eens per maand kookt. Het is een heerlijke en stevige maaltijd en gemakkelijk te maken. Er zijn veel verschillende recepten dus veel verschillende smaken. Bovendien bevriest het goed. Gumbo wordt zelfs beter met de leeftijd wanneer het wordt ingevroren.

Er is altijd bevroren gumbo en gekookte rijst in onze thuisvriezer. In slechts enkele minuten kan het worden ontdooid op uw kookplaat of magnetron. De gekookte rijst zal mooi ontdooien in de magnetron. Rooster een beetje brood en meng een groene salade en je hebt een heerlijke maaltijd in minder dan 30 minuten met heel weinig voorbereidingstijd. Geniet van een glas wijn terwijl de gumbo ontdooit.

We hebben het het hele jaar door, maar je zult er vooral van houden op koude winterdagen als je moe en hongerig thuiskomt en wat warmte en comfort nodig hebt.

Goed idee. Ik hou van gumbo!
#8
+1
Tim Almond
2010-08-14 06:47:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Stoofschotels (zoals boeuf bourguignon) werken uitstekend voor dit soort koken, omdat je het werk voor een grote batch in bijna dezelfde tijd kunt doen als een kleine batch, en het is niet moeilijk om te verdelen wat je kookt en ze worden prachtig opnieuw opgewarmd . U kunt ook profiteren door meer vlees in bulk te kopen.

#9
+1
Joe
2014-07-08 21:53:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

We hebben zojuist een vergelijkbare vraag gesteld, met als extra beperking dat we alleen kunnen opwarmen via een magnetron. Ik was begonnen met beantwoorden, maar het was gesloten voordat ik op 'verzenden' klikte. Hier was mijn antwoord:

Vanwege de manier waarop microgolven dingen verhitten, ben je doorgaans beter af met vrij vochtige gerechten. Maaltijden voor één gerecht zijn voordelig, omdat u de maaltijd in de magnetron kunt bereiden, alles kunt mengen en vervolgens weer in de magnetron kunt zetten, wat resulteert in een meer gelijkmatige verwarming. Maaltijden voor één gerecht hebben ook het voordeel dat ze vaak met één stuk gereedschap kunnen worden gegeten, waardoor het opruimen wordt verminderd.

Zoals u specifiek opmerkt, rijst, als het een gerecht is waarbij de rijst doorgaans apart wordt gekookt, ik leg een laag rijst neer, dan een laag van iets met een saus eroverheen, zodat het extra vocht in de rijst trekt. Dit werkt goed met roerbakgerechten, curry's, enz. Het werkt ook goed met geïntegreerde rijstgerechten, zoals jambalaya, bonen & rijst, vuile rijst, gebakken rijst, paella of arroz con pollo.

Stoofschotels. , soepen en soortgelijke voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte werken ook goed in een magnetron, maar u moet ze meestal twee of meer keer roeren om ze gelijkmatig te verwarmen. Ze hebben ook de neiging om te spetteren, wat betekent dat je extra voorzorgsmaatregelen moet nemen door de maaltijd af te dekken tijdens het koken, of bereid te zijn om de magnetron achteraf leeg te vegen.

De meeste stoofschotels werken goed, op voorwaarde dat er geen specifiek broodblad is. eraan. (bijv. kippenpottaart).Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...