Vraag:
De juiste verhouding tussen water en rijst
Donut
2010-07-10 01:30:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat is de juiste verhouding water die ik moet gebruiken bij het maken van rijst?

Wil je het in congee-stijl? Vind je de jouwe fluffy?
Absoluut niet congee; laten we gaan met fluffy.
Acht antwoorden:
#1
+25
Aaronut
2010-07-10 01:54:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Afhankelijk van de rijst, natuurlijk - hier zijn de meest voorkomende soorten:

  • Witte rijst: 2: 1
  • Bruine rijst: 1.5: 1
  • Jasmijnrijst: 1,1: 1
  • Wilde rijst: 4: 1, maar was onmiddellijk met koud water en giet af als je klaar bent.
Je hebt Basmatti gemist, dat is ook 1,5 tegen 1
Rijst is zo grappig ... Ik kook al vele, vele jaren wat ik beschouw als de beste rijst ter wereld, en mijn verhoudingen zijn niet hetzelfde als deze: kort wit 1: 1, bruine Basmatti 2: 1, normaal lang korrelbruin, 1,75: 1. Witte rijst is meestal dichter bij 1,5: 1, afhankelijk van hoe vers het is.
@nic: Het is duidelijk dat het antwoord van Hobodave ook relevant is; factoren zoals de kookmethode (rijstkoker, kokend water, koud water verwarmd), waterhardheid en hoe plakkerig je het eigenlijk wilt, zijn van invloed op de verhouding die je gebruikt. Ik heb de "algemeen aanvaarde" ratio's opgesomd.
Waar zijn die metingen door? Gewicht of volume?
@Nick: In de praktijk maakt het niet zoveel uit - rijst is behoorlijk tolerant - maar goede vraag, deze verhoudingen zijn in volume.
Ik denk dat de kooktemperatuur en -tijd er ook toe doet, en mogelijk ook de diepte (volume) van je pan. Ik kookte jasmijnrijst met de genoemde verhouding gedurende 10 minuten en de laagste stand van mijn fornuis en de helft ervan verbrandde!
#2
+16
hobodave
2010-07-10 01:34:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is niet echt een eenvoudig antwoord op deze vraag vanwege de vele variabelen van persoonlijke voorkeur, rijsttype, waterhardheid, enz.

Ik raad aan om een ​​goede rijstkoker te kopen: Zojirushi NP-HBC10 5-1 / 2-kops rijstkoker en verwarmer met inductieverwarmingssysteem, roestvrij staal. (Ik hou van de mijne!)

De rijstkoker heeft nauwkeurige instructies en afmetingen voor elke rijstsoort, zelfs de meer obscure soorten.

Absoluut afhankelijk van de kookmethode, rijstsoort, gewenst gebruik etc.
#3
+9
Joe
2010-07-10 19:55:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je langkorrelige witte rijst kookt, kun je beter 1 "boven de rijst gebruiken als richtlijn, in plaats van een verhouding tussen vloeistof en rijst. (behalve kleine rijst - mijn buurman vroeg me ooit je dezelfde vraag, en later ontdekte ik dat ze minuutrijst kookte ... oeps)

Als je paella gaat eten, waar het een heel breed gerecht is, dan ga ik met ongeveer 2: 1, maar een deel van dat vocht kan uit tomaten komen.

Als ik risotto kook, verwarm ik meestal twee keer zoveel bouillon als rijst, maar misschien gebruik ik het niet allemaal - en als ik denk dat ik kan opraken, voeg ik na het toevoegen van een pollepel bouillon aan de rijst wat water toe om op te warmen zodat het de kans krijgt om op te warmen. (en het helpt als er wat extra vloeistof overblijft om restjes )

En als je restjes noemt - in tegenstelling tot @Dinah kook ik nooit minder dan 2 c. rijst per keer - zijn de restjes handig voor rijstsalade of nasi goreng (gebakken rijst in Indische stijl), of om in te pakken met wat het hoofdgerecht ook was voor lunches de ne xt dag.

#4
+4
Dinah
2010-07-10 02:11:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

We eten meestal jasmijnrijst. Voor 2 personen gebruiken we 1/2 c rijst tot 3/4 c water. Laat het koken en laat het koken 7 min. Koken.

Deelt u * 1/2 c * rijst tussen twee mensen? Dat is als een lichte snack!
@Aaronaught: Kijk naar de foto van Dinah!
@Vinko Vrsalovic: ha! @Aaronut: maar dat is 1/2 c * droog * geen eindproduct. We vinden dat dat genoeg voor ons is. Toegegeven, we hebben zware maaltijden met vlees en groenten met slechts kleine hoeveelheden zetmeel (tenzij we pasta eten) - niet om welke reden dan ook; we vinden het gewoon zo leuk.
#5
+2
forefinger
2010-07-10 01:32:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hangt helemaal af van de rijst - ik lees meestal de achterkant van de zak of wat dan ook.

-1 | Dit is niet bepaald een nuttig antwoord
#6
+1
seanyboy
2010-07-12 13:57:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voor het gemak ga ik voor een verhouding van 2: 1. Als er na het koken nog water in de rijst zit, laat hem dan een tijdje op het vuur staan ​​met het deksel eraf.

Ook - Als je op deze manier rijst gaat koken, is het belangrijk dat je het tijdens het koken niet roert.

#7
+1
Heidi Larsen
2012-03-31 17:18:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik een verhouding van 1: 1,5 voor het koken van witte rijst, 1: 2 voor bruine rijst. De verhouding hangt af van hoe verwerkt de rijst is en van de gebruikte kookmethode in plaats van het type rijst. Mijn methode is om rijst en water (zout) aan de pan toe te voegen, altijd een deksel erop te houden, aan de kook te brengen, op laag vuur te laten staan ​​en het vuur 5-10 minuten van tevoren uit te zetten. Altijd succesvol op die manier, roeren of uitlekken is niet nodig. Witte rijst klaar in 20min. Bruine rijst een beetje lastiger, maar 40 minuten koken op laag vuur. zou de truc moeten doen. Als u geen deksel gebruikt, zou er meer water verdampen, waardoor er meer water nodig is. Je kunt het daarna met een vork opvullen.

#8
  0
Pulse
2010-07-10 22:15:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het hangt er ook van af hoe je de rijst wilt koken. Stomen, koken, in de oven, pilau ...Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...