Vraag:
Hoe rijp ik onrijpe sinaasappels en grapefruits?
hobodave
2010-07-10 01:08:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als ik sinaasappels of grapefruits koop, merk ik soms dat ze nogal onrijp zijn als ik ze thuis haal. Hoe rij ik ze?

Ik had deze vraag zelf lang geleden. Hier vragen en beantwoorden voor de goede orde.
Twee antwoorden:
#1
+18
hobodave
2010-07-10 01:09:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dat hoeft niet.

Citrusvruchten rijpen, in tegenstelling tot de meeste andere fruitsoorten, niet nadat ze van de boom zijn geplukt.

De enige oplossing is proactief te zijn en niet te kopen onrijpe citrus.

#2
+10
NadjaCS
2015-11-04 02:07:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben het eens met de suggestie dat je het beste rijpe citrusvruchten kunt kopen. Ik ben het respectvol oneens met de bewering dat ze niet rijpen na het plukken.

Ik kwam vandaag deze oude vraag tegen en keek ernaar omdat ik veel zeer onrijpe sinaasappels heb die ik van mijn sinaasappelboom heb verdund. een paar weken geleden, en ik vroeg me af welke edelstenen van wijsheid in het verleden gesuggereerd zouden kunnen zijn om hun rijping te versnellen, en ik was verbaasd dat het antwoord in ieder geval absoluut fout was voor onbehandelde citrus. Het is mogelijk dat een waslaag hier invloed op heeft.

Ik zou graag willen verduidelijken wat er gebeurt met de citrus die ik onrijp heb geplukt en die ik heb laten rijpen (meestal bij het snoeien van de boom). Mijn ervaring is voornamelijk met citroenen en sinaasappels, maar het zou moeten worden overgedragen naar andere citrusvruchten. Mijn ervaring is voornamelijk met fruit van mijn eigen bomen, maar ook met fruit van lokale boerenmarkten die geen waslaag hebben.

Ze rijpen wel door.

  • De huid zal kleur blijven ontwikkelen van groen via gevlekt groen-geel tot de uiteindelijke kleur.
  • De geur en smaak van de huid en oliën zullen veranderen van een zeer "groene", licht bittere, citrusachtige geur en smaak (zeer algemeen, thelemonen en de sinaasappels ruiken en smaken in dit stadium bijna hetzelfde) naar een fruitige geur / smaak. De citroenen zullen meer citroenachtig gaan ruiken, de sinaasappels zullen naar sinaasappels gaan ruiken en smaken.

  • Ze zullen uiteindelijk veel vocht verliezen, tenzij ze in de was zijn gezet. Citrusvruchten hebben een poreuze, vochtige, sponsachtige schil en zitten vol water. Onrijpe citrusvruchten hebben in het begin de neiging om droger te zijn in mijn ervaring - ze blijven zich vullen met water terwijl ze rijpen en aan de boom groeien.

  • Ze kunnen sneller rijpen als ze worden bewaard met rijpe appels en peren, maar ze kunnen ook beschimmelen als er geen goede luchtcirculatie is. Controleer ze regelmatig, verwijder ze die zachter worden - die bederven, niet rijpen.

Samengevat, naarmate de onrijpe citrus rijpt, zullen de smaken en kleuren van het vruchtvlees zich ontwikkelen, maar het zal ook uitdrogen. Het is een beetje een race, zullen ze voldoende rijpen om aangenaam te zijn voordat ze te veel uitdrogen om te gebruiken?

Hier is een foto van enkele onrijpe sinaasappels voordat ik ze plukte, klein en groen: green oranges on the tree

En hier zijn ze nu, enkele weken later, in een doos naast waar ik zit: yellow and orange now, in a box

Helaas heb ik geen echt groene meer aan de boom (en de groene die ik geplukt heb gerijpt) dus ik kan die vergelijking niet laten zien. Maar voor sinaasappels beginnen ze van buiten en van binnen groen, gaan dan door geel en vervolgens naar oranje of zelfs rood. Ik heb net wat opengesneden en degenen die in huis hebben gerijpt zijn meestal iets minder sappig dan de groene en gele die ik net heb geplukt, maar ze zien er hetzelfde uit.

let's look inside

Rechtsvoor worden een paar weken geleden geplukt en in huis gerijpt (ik koos de meest rijpe en de minst rijpe die ik kon vind in mijn doos). Linksachter worden vandaag uit de boom geplukt (ik koos degenen die aan het splijten waren en toch geplukt moesten worden, maar het meest en het minst rijp weer gesneden en gefotografeerd).

Toen ik ze plukte, proefde ik de huid en vond het te bitter op degenen die nog volledig groen waren, hoewel degenen die een beetje geel waren eetbaar waren. Nu proeven, hetzelfde is waar. Voor het fruit dat vandaag is geplukt versus het fruit dat een paar weken geleden is geplukt, volgt het eigenlijk gewoon de kleurenschaal. Je kunt hier het verschil zien tussen de bleke (niet zo rijpe) schil en degene die redelijk rijp was en die ik vandaag heb geplukt. Beide smaken bijna identiek, waarbij de rijpere net die tint rijper proeft, maar in wezen smaken beide naar de schil van een redelijk rijpe, frisse sinaasappel. shades of zest

Dat is heel interessant! Ik heb een sinaasappelboom uit Valencia en de zee en ik zou het heerlijk vinden om de vruchten volledig aan de bomen te laten rijpen, maar ik ben vaak in een race met een knaagdier dat ze eet als ze volwassen worden. Dus ik moest ze plukken voordat ze te groot of rijp werden. Ik dacht dat het alleen maar mijn verbeelding was, maar de sinaasappels lijken zeker wat te zijn gerijpt na het plukken. In feite kan drogen een goede zaak zijn (binnen bepaalde grenzen). De suikers zijn geconcentreerd, wat leidt tot een intensere smaak


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...