Vraag:
Hoe maak je een doorgewinterde gietijzeren koekenpan schoon?
plor
2010-07-10 02:57:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een doorgewinterde gietijzeren koekenpan en ik wil de kruiden niet verknoeien tijdens het schoonmaken. Wat gebruik ik en wat gebruik ik niet om het weer schoon te maken?

Ik heb gehoord dat ik geen zeep mag gebruiken en ervoor moet zorgen dat het droog is, maar verder niets.

Zeven antwoorden:
#1
+36
Janelle
2010-07-10 03:02:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kosjer zout en een kleine hoeveelheid plantaardige olie. Boen de pan met het zout op een doek of keukenpapier, als er hardnekkige stukjes zijn, meng dan een paar druppels olie met het zout, veeg droog met een schone handdoek. Als je een natte methode gebruikt om de pan schoon te maken, verwarm hem dan na het schoonmaken opnieuw om er zeker van te zijn dat hij helemaal droog is voordat je hem opbergt.

#2
+21
Joe
2010-07-10 20:44:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Afgezien van wat @Janelle zei, gebruik je, om echt vast te zitten aan dingen, een soortgelijk proces als je zou gebruiken om de pan te blussen -

Terwijl de pan nog heet is (of verwarm hem weer op als je Laat het afkoelen), en voeg dan wat koud water toe. Sommige zouden onmiddellijk moeten stomen en hopelijk heet genoeg moeten zijn om een ​​beetje te koken. (voeg niet zoveel water toe dat je de pan afkoelt).

Schraap de bodem (ik gebruik een houten spatel), gooi het water eruit, en als er nog steeds veel aan stukjes vastzit, herhaal dan .

Wacht een minuut, gooi de rest van het opgeplakte water eruit en veeg het af met keukenpapier om het te laten drogen, laat het resterende water verdampen en breng dan snel een laagje olie aan voordat je het opbergt.

update : per opmerking van event_jr: deze techniek is mogelijk niet veilig voor koolstofstalen pannen.

Blussen beschadigt de kruiden. Ik deed dit op een CS-pan waar ik urenlang nauwkeurig dunne laagjes olie op aanbracht. Hartzeer.
@event_jr: Ik doe het al jaren met gietijzeren pannen en heb nooit problemen gehad. Wat is een "CS-pan"? is dat een merk, of een specifiek type gietijzer?
Koolstofstaal. Ik heb een De Buyer. AFAIK zijn dezelfde kruidenprincipes van toepassing. Maar nogmaals, het kan zijn omdat het pas gekruid was. Ik denk dat ik over een paar jaar weet of het over het algemeen waar is.
@event_jr: Ik kan geen commentaar geven, aangezien mijn enige koolstofstalen pan een wok is, en het lijkt me te lukken om de kruiden ervan af te bakken elke keer dat ik hem op extreme hitte gebruik. Ik vermoed dat kruiden niet zo goed hechten aan koolstofstaal als aan gietijzer, omdat het zo glad is, dus minder grip tussen het metaal en kruiden.
#3
+17
Harlan
2010-07-11 02:25:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een ander alternatief is om naar een Oost-Aziatische kruidenier te gaan en een wokreiniger op te halen, die eruitziet als een kleine bezem gemaakt van stijve stokken. Het doet min of meer hetzelfde als het grove zout. Ik vind het vooral handig voor gietijzeren grillpannen, omdat het gemakkelijker is om ingebrand materiaal te gebruiken dan wanneer je zout gebruikt. Het kost je misschien twee dollar (VS).

Ik heb een klein ding met stijve houten borstelharen met het label 'potborstel' die ik heb opgepikt en die redelijk goed werk levert - mijn probleem met de wokreinigers is dat degene die ik heb niet zo geweldig is om in hoeken te komen.
#4
+8
Dinah
2010-07-12 01:05:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

We gebruiken kraanwater + een goedkope keukenschrobborstel met plastic haren om alle etensresten te verwijderen. Zet het dan op middelhoog vuur op het vuur tot het droog is. De hitte zal voor je steriliseren. Waarom middelhoog vuur? Iemand vertelde me dat het beter is voor de pan dan hoog vuur te gebruiken. Het klinkt logisch, maar ik heb absoluut geen echt bewijs.

De oven werkt ook goed. Het kan ook al heet zijn na het koken.
Het probleem met hoge temperaturen is dat als je fornuis te krachtig is en je hem te lang laat staan, je de kruiden van de pan kunt koken; middelhoog vuur is veiliger voor een lege pan.
Ik heb ook gelezen dat hoge temperaturen de pan ongelijkmatig kunnen verwarmen en kromtrekken.
#5
+3
Dave
2010-08-18 18:54:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik laat de mijne onder koud water lopen en schrob het voorzichtig met een borstel om grote vastzittende stukjes te verwijderen (het is goed gekruid, zodat er niets aan blijft plakken). Dan plak ik het op het fornuis op hoog en als het goed en heet is, wrijf ik het af met een papieren handdoek die in Crisco of plantaardige olie is gedoopt. Dit doodt alle ziektekiemen, verwijdert alle fijne stukjes die vast kunnen zitten en herziet de pan.

Laat de papieren handdoek onder water lopen voordat je hem weggooit. Als je dat niet doet, zal de resulterende vuilnisbak je een stom gevoel geven, zo niet erger. :)

#6
+1
leiflundgren
2010-07-12 01:32:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vrijwel hetzelfde als al het andere. Alleen afwassen met een borstel en heet water (terwijl de pan nog heet is) om residu eruit te krijgen.

Behalve als ik iets heb gebakken dat een smaak achterlaat, zoals vette vis (zalm, haring of iets dergelijks). Dan gebruik ik naast de borstel ook afwasmiddel.

Na het schoonmaken met water op het fornuis afdrogen.

Het ding om te onthouden is dat gietijzer kleine holtes bevat die vet zouden moeten bevatten. Anders brandt alles gewoon. Voel met een vinger of deze dik "aanvoelt". Giet er anders wat bakolie bij en laat het een tijdje op laag vuur sudderen. Veeg het teveel af met een papieren handdoek.

/ L

Bewoners? Als je beestjes in je potten en pannen hebt, heb je problemen. :)
#7
-2
JacobSmih
2018-06-27 13:33:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Goed gekruid gietijzeren kookgerei is een van de beste oppervlakken om te koken, omdat het voedsel gelijkmatig verwarmt en vrijwel alles kan - ook op het fornuis of in de oven. Dat gezegd hebbende, het is notoir lastig materiaal om op te schonen en te onderhouden als je niet weet wat je doet.

Gebruik geen vaatwasser, zeep of staalwol, aangezien deze de smaak van de pan kunnen verwijderen. Vastzittende stukjes schrobben: Om vastzittend voedsel te verwijderen, schrobt u de pan met een pasta van grof koosjer zout en water.

Dit voegt niets toe aan de vele andere reeds gegeven antwoorden; herhaal alstublieft geen antwoorden.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...