Vraag:
Wanneer hebben gedroogde kruiden de voorkeur boven verse kruiden?
user73
2010-07-10 01:11:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Soms zie ik een recept voor gedroogde kruiden. Als ik toegang heb tot verse kruiden, moet ik dan voor verse kruiden gaan? Is het nuttig om bij sommige recepten gedroogde kruiden te gebruiken?

Zes antwoorden:
#1
+18
Joe
2010-07-10 01:18:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Droge rubs zijn een geval dat ik kan bedenken waar droog specifiek nodig is, zodat je ze goed kunt vermalen.

Het belangrijkste voordeel van droge kruiden is dat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Als je te maken hebt met winterse gerechten, zouden droge kruiden in die tijd de norm zijn geweest.

Als je het gaat vervangen, moet je meer toevoegen (meestal ongeveer 3x zo lang). veel, aangezien het droge meestal meer geconcentreerd is), en je wilt het laat in het kookproces toevoegen, terwijl droge kruiden meestal vroeg worden toegevoegd.

Een uitzondering op de regel zijn laurierblaadjes - u moet ze nog steeds vroeg toevoegen en u wilt het aantal verlagen.

#2
+11
moonshadow
2010-07-10 01:17:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bepaalde kruiden zijn erg mild als ze vers zijn en ontwikkelen hun volle geur en smaak pas als ze gedroogd zijn; bijv. laurierblad, oregano.

Verse kruiden hebben over het algemeen een korte bewaartijd. Bij het vervangen moet je meestal veel meer van het kruid toevoegen, omdat het drogen krimpt en de smaak concentreert.

Ik ben het niet eens over oregano ... verse oregano is veel smaakvoller dan gedroogde.
@Vinko: Ik denk dat het een gehemelte ding is. Ik ben het met je eens, maar ik kan droge oregano ook niet echt _smaken_. Ik bedoel, ik proef het, maar het is meer als "droog kruidig ​​groen spul", en ik kan het verschil niet zien tussen oregano en marjolein.
@hobodave Ja inderdaad. Ik kan niet tegen droge oregano, maar hou veel van vers; Marjolein smaakt voor mij veel delicater. Wat rozemarijn betreft ... nogmaals, gedroogd is een no-no in mijn kookkunsten. Ik kan net zo goed visgraten in het voer doen! Ik probeer mijn kruiden in mijn hand te vermalen, maar gedroogde rozemarijn is moeilijk zo te krijgen vanwege zijn vorm en stijfheid. Ik vind ook dat gedroogde rozemarijn schamel is in vergelijking met de kracht van vers. Tijm in mindere maar vergelijkbare mate. Ik weet zeker dat velen het daar niet mee eens zijn ... en daarom ben ik het ermee eens dat het een "gehemelte ding" is. Zeker, het is ook een bron, verwarrend ...
#3
+7
hobodave
2010-07-10 01:24:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb de neiging om waar mogelijk vers te gaan.

Enkele handige tips:

  • Als u gedroogd gebruikt, moet u ze eerst fijnmaken. Ik sla ze meestal een paar keer met mijn duim in de palm van mijn andere hand. Dit helpt de essentiële oliën in de gedroogde kruiden vrij te maken.
  • Bij vers in plaats van gedroogd iets meer gebruiken. Ik ben geen kruidenmeter, maar ik gebruik altijd ongeveer 25% meer. De verse kruiden hebben de neiging om een ​​frissere, maar mildere smaak te hebben. Ze geven hun etherische oliën ook veel gemakkelijker op dan gedroogd, zodat de oliën kunnen verdampen en sneller kunnen koken.
  • Bij gebruik van vers in plaats van gedroogd, indien mogelijk later in het kookproces toevoegen. Dit hangt sterk af van welke kruiden in het bijzonder. De reden hiervoor is vergelijkbaar met de vorige tip, verse kruiden zijn malser en kunnen heel vroeg in het proces een smaakdump doen.
#4
+3
adrbart
2018-03-04 16:47:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is niet één regel die alles geldt als het gaat om droge / verse kruiden. Er is zoveel variatie tussen kruiden in hoe ze reageren op het droogproces. Basilicum verliest bijvoorbeeld het meeste van zijn intense smaak tijdens het droogproces. Zoals anderen hebben opgemerkt, hebben de meeste soorten oregano een heel andere smaak wanneer ze worden gedroogd. Rozemarijn daarentegen behoudt zijn smaak heel goed als het wordt gedroogd. Mijn advies is om de beslissing per kruid te nemen.

Het bovenstaande heeft betrekking op regelmatig drogen. Merk op dat vriesdrogen vaak de smaken van het verse kruid meer behoudt. Het is echter niet gebruikelijk om gevriesdroogde kruiden in reguliere winkels te vinden.

#5
+2
bfpower
2018-03-04 12:42:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Door kruiden te verhitten kunnen ze verkleuren - als je iemand verse basilicum op een pizza hebt zien zetten voordat je hem gaat bakken, kun je zien wat er gebeurt. Hetzelfde geldt voor sauzen zoals tomatensaus die urenlang sudderen. Als je wilt dat de smaak in het gerecht trekt, moet je gedroogd gebruiken. Bovendien is de smaak van verse kruiden delicater. Als je een gerecht moet opladen maar de kleur niet wilt veranderen, gebruik dan gedroogde kruiden.

#6
+1
Eileen
2018-03-03 09:43:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Droge rubs zijn een geweldig gebruik voor gedroogde kruiden, maar vers kan worden gepureerd tot een pasta en onder de huid worden gebruikt, dus ze kunnen nuttig zijn voor buitenkruiden, ook.

Het kiezen van de een of de ander kan afhangen van hoe lang een gerecht kookt. Het duurt even voordat gedroogde kruiden smaak geven , dus ze zijn vooral nuttig voor langere kookgerechten. Ook het eten van een stuk gedroogd kruid dat geen tijd heeft gehad om & verzachten te hydrateren, kan erg vervelend zijn om te eten! Vaak echter gebruik ik in het begin zowel gedroogde als stevigere kruiden & versere / zachtere kruiden aan het einde wanneer het gerecht van het vuur wordt getrokken. Op die manier krijg je smaaklagen , niet alleen topnoten.

Het tegendeel is ook waar. Verse kruiden verliezen tijdens het koken heel snel hun smaak. Ik gebruik meestal droge kruiden om te koken en verse kruiden voor garnering of salades.
Ik ben het eens met je opmerking, vooral dat verse kruiden vaak van hun beste kant komen als ze uit de buurt van de hitte zijn. Maar het is niet het tegenovergestelde van wat ik zei, het is in wezen hetzelfde, alleen een beetje directer. :) In ieder geval lijkt het erop dat we het eens zijn, wat goed is om te horen.
Mijn opmerking was inderdaad ondersteunend :)


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...